Varför finns det dovhjortar på Nåttarö?

Photo by Toa Heftiba on Unsplash

Ända sedan jag blev jagad av en dovhjort på Nåttarö har jag undrat hur det kommer sig att det finns dovhjortar på ön.


I slutet av 1700-talet fanns aktivt jordbruk på Nåttarö, med åker-, ängs- och betesmarker. Rätt häftigt att det har gått omkring höns, kossor, kanske getter och att det odlats potatis och annat gott att stoppa i grytan. Någon gång på 1940-talet simmade kossorna från ön, hönsen flög i väg och potatisen blev ledsen och slutade gro.


Vem vet, någon gång kanske det kommer tillbaka och vi kan se höns på ön?
Hur som helst, när Stockholms stad på 1950-talet byggde stugbyarna och campingen, kom någon på att istället plantera in de majestätiska dovhjortarna. Det var ju inte för att folk skulle få personligt rekord på 100 meter, utan för att ön inte skulle växa igen.


Dovhjortarna fungerar alltså som robotgräsklippare, de betar på ön för att hålla markerna öppna. I början av säsongen betar de nere så långt som vid vägen vid ångbåtsbryggan, men så fort Nåttarö får fler besökare dra de sig undan in i skogen. För det är trots allt så att de är räddare för oss än vi bör vara för dem.

Fun facts om dovhjortar:
Kom till Sverige på 1570-talet från medelhavsområdet och har en släkting: den persiska dovhjorten.
De har inga tänder framtill i överkäken.


Stämmer det att Sadia blivit jagad av en dovhjort så hon fick personligt rekord på 100 meter?

– Sadia

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

För att vi ska kunna optimera upplevelsen på vår hemsida använder vi oss av cookies. Kontakta oss via e-post vid frågor.